top of page
Search

PEMILIHAN JENIS KATIL

Terdapat banyak jenis katil hospital di pasaran. Elektrik dan manual. Selaunya kita tertanya2 . selunya penjaga akan tertanya- tanya katil hospital mana yang terbaik pesakit? Semasa mencari katil hospital, terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Anda ingin membuat pilihan terbaik untuk keselesaan dan kemudahan pesakit. Sementara itu dapat mengekalkan harga yang serendah mungkin. Tetapi ada sesuatu yang jauh lebih penting itu, tetapi jangan terlepas pandang kepada keselesaan kepada penjaga terutamanya ketika melakukan procedur terhadap pesakit. Selain itu pelanggan bertanya kepada kami sepanjang masa, "apa tempat tidur hospital terbaik." Jawapan terbaik adalah:-

  1. Katil hospital yang terbaik adalah yang memenuhi keperluan anda dengan sebaik-baiknya.

  2. Adakah pesakit berat atau ringan?

  3. Adakah anda bergerak atau tidak, tinggi atau pendek?

  4. Berapa lama anda akan berada di katil itu?

Jawapan untuk soalan-soalan itu dan banyak lagi akan menentukan jenis katil hospital yang anda perlukan. Ingat, anda tidak seharusnya mencari katil hospital terbaik tanpa mencari jenis mana yang terbaik untuk anda.

Kami telah menulis catatan ini untuk membantu menjawab beberapa soalan paling sukar mengenai katil hospital, tilam dan aksesori sehingga anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan tepat di hujung jari anda untuk memilih jenis tempat tidur hospital yang sesuai untuk keperluan anda.


Apakah perbezaan antara katil biasa dan katil hospital?


Katil hospital boleh ditukar paras ketinggian kepala dan kaki, Maksudnya katil yang boleh disesuaikan,dan ketinggian keseluruhan katil hospital juga dapat dinaikkan dan diturunkan. Ini adalah sangat penting untuk penjaga ketika menjalankan procedur. Sekiranya katil tidak boleh dinaikkan selaras dengan ketinggian penjaga boleh menyebabkan sakit pinggang kerana tidak menggunakan posture yang betul.


Harganya mahal sedikit tetapi dia bagus untuk caregiver,Sangat sedikit katil boleh laras yang mempunyai ciri rendah ini. Katil ini dikenali 3 funtion.Katil hospital juga mempunyai rel sisi pilihan dalam pelbagai panjang dan gaya untuk keselamatan bagi mengelakkan pesakit jatuh. Kecedera boleh berlaku ketika pesakit masuk dan keluar dari tempat tidur. Rel sisi perlulah dinaikkan sentiasa sekiranya kita tidak bersama pesakit.

Harga untuk katil bergantung kepada kelebihan


  1. 1 function - Katil ini hanya boleh tinggi bahagian kepala sahaja. Sesuai untuk pesakit yang masih boleh bergerak iatu masih boleh melakukan banyak activity tanpa bantuan.


2. 2 Function – Bahagian kepala dan kaki boleh di naikkan. Sesuai untuk pesakit yang mengalami masaalah kaki selalunya bengkak atau ada luka.3. 3 Function – Semua bahagian boleh dinaikkan, kepala,kaki dan katil. Katil seperti ini sesuai untuk pesakit sepenuhnya di katil.Iniadalahkeranabanyakpersedur yang hendakdilakukanuntukmembantupesakit. Ketinggian yang sesuai adalah diperlukan untuk kemudahan caregiver dan juga untuk menggelakkan sakit belakang.


Adakah ketinggian katil hospital sangat penting?


Salah satu kelebihan besar menggunakan katil hospital adalah kemampuan menurunkan ketinggian tilam di lantai untuk memudahkan pesakit masuk dan keluar dari katil. Ini juga memudahkan pengasuh mengendalikan pesakit tanpa membengkok atau tegang. Sama ada pesakit benar-benar terbaring di tempat tidur atau tidak, ini adalah ciri yang baik untuk dimiliki.

Tempat tidur hospital akan mempunyai jarak ketinggian yang boleh disesuaikan sebanyak 17 inci, dengan ketinggian dari lantai hingga ke atas tilam serendah 15 inci, dan dengan ketinggian keseluruhan lebih dari 35 ", bergantung pada model. Ketinggian yang paling biasa berkisar dari lantai hingga ke atas tilam di katil hospital standard menyesuaikan sekitar 21-inci hingga 29-inci.

Adakah saya memerlukan katil hospital elektrik?

Katil yang anda perlukan bergantung pada mobiliti dan saiz pesakit. Berikut adalah pilihan anda mengenai penyesuaian manual dan elektrik .

Manual (menggunakan tangan) memerlukan caregiver yang berkebolehan

Katil manual adalah lebih murah daripada electric , dibahagian hujung kaki katil terdapat 3 pemutar. Satu digunakan untuk naikkan dan menurunkan kepalakatil , satu melakukannya untuk kaki, dan satu akan menyesuaikan ketinggian keseluruhan bahagian katil. Ini adalah pilihan yang baik jika pesakit cukup bergerak dan dapat membantu mengubah kedudukan mereka sendiri dan masuk dan keluar dari tempat tidur.

Separa elektrik memberi pesakit autonomi


Katil jenis harga lebih sedikit dari mannual tetapi memberi pesakit beberapa autonomi terhadap pergerakannya. Hanya ada satu pemutar hanya untuk meninggikan dan merendahkan keseluruhan katil. Kawalan elektrik hnaya untuk menaikkan dan menurunkan kepala dan kaki.

Elektrik penuh memberikan kebebasan yang paling banyak

Dengan kawalan yang dipegang untuk ketinggian keseluruhan katil, penyesuaian kepala, dan penyesuaian kaki, pilihan ini memberikan kebebasan paling tinggi bagi pesakit yang perlu kerap masuk dan keluar dari tempat tidur, atau tidak mendapat bantuan pengasuh untuk menaikkan dan menurunkan ketinggian keseluruhan katil.Untuk rawatan di rumah jangka panjang, katil hospital elektrik selalunya menjadi pilihan yang paling tepat dan menjimatkan.Untuk set katil ini biasanya , tilam dan rel sebelah lengkap.Oleh kerana pengasuh mungkin tidak diperlukan untuk setiap masa kerana pesakit dapat mengendalikan dengan sendiri bersesuaian denan posisi yang dikehendaki.

Tilam


Biasanya tawaran terbaik di katil hospital dijual sebagai set katil, tilam dan penghadang ( Rel) . Walaupun anda dapat membelinya secara berasingan, banyak syarikat menawarkan beberapa pilihan untuk memastikan anda mendapatkan tilam dan katil yang terbaik untuk keperluan pesakit, sementara masih memberi anda harga terendah.

Aksesori katil hospital


Rel tempat tidur mempunyai separuh dan panjang penuh. Rel sisi separuh panjang sesuai untuk pesakit yang mempunyai mobiliti untuk bangun dari katil tanpa bantuan, atau hanya memerlukan sesuatu untuk dipegang ketika masuk dan keluar dari tempat tidur. Pesakit hanya boleh duduk dan menghayunkan kaki ke sisi di hujung bawah katil.

Rel sisi panjang adalah untuk pesakit yang memerlukan bantuan dari petugas untuk bangun dari tempat tidur. Rel ini juga mengelakkan pesakit terjatuh dari katil.

Kami dari qudat aura berharap dengan penerangan ini, maka anda tahu ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika membeli katil hospital. Kerana kami tidak mahu anda melakukan kesalahan, kami di sini untuk membantu anda membuat pilihan secepat mungkin supaya anda dapat kembali membantu orang tersayang.

18 views0 comments

Recent Posts

See All

MENGUBAH CADAR DARI SISI KE SISI

Tujuan: 1. Untuk menyediakan tempat tidur yang selesa, bersih dan kering bagi pesakit yang tidak dapat bangun dari tempat tidur. Penilaian terhadap pesakit: 1. Kemampuan pesakit untuk menolong. 2

Comments


bottom of page