top of page
Search

PENJAGAAN PESAKIT

POSISI PESAKIT


Kedudukan pesakit melibatkan pemeliharaan tubuh badan pesakit dengan betul untuk mencegah hiperextensi dan putaran lateral yang melampau untuk mencegah komplikasi pergerakan dan kecederaan.Kedudukan dan posisi yang betul adalah penting untuk semua pesakit yang terbaring di tempat tidur atau berbaring di tempat tidur untuk jangka masa yang panjang setiap hari. Ini menyebabkan pesakit yang mengalami penurunan mobiliti dan / atau kepekaan, pesakit akan mengalami kecacatan, spastik dan sakit. Pesakit juga boleh mendapat kudis tekanan

Posisi badan yang baik, mengubah kedudukan secara teratur dan sistematik adalah aspek penting dalam penjagaan pesakit .Pesakit yang boleh bergerak dengan mudah akan menukar posisi dirinya sendiri secara automatik untuk keselesaan mereka.Walau bagaimanapun, orang yang tidak sedarkan diri, lemah, kesakitan, dan lumpuh akan bergantung kepada orang lain untuk membantu dalam menukar kedudukan mereka.

Tujuannya adalah:-


1. Membantu mencegah ketidakselesaan pada otot.

2. Mengekalkan kekejalan otot dan merangsang refleks postur.

3. Untuk memberi keselesaan kepada pesakit.

4. Untuk melegakan tekanan pada pelbagai bahagian terutama pada bojolan tulang.

5. Untuk meningkatkan peredaran darah.

6. Untuk menjalankan pemeriksaan.

7. Mencegah komplikasi seperti kontraksi dan kudis tekanan.


KEDUDUKAN BADAN ASAS


1. Baringan telentang dengan 1 bantal (Recumbent)

2. Baringan telentang dengan tanpa bantal (Supine)

3. Baringan telentang dengan 1 bantal dengan kedua-dua lutut membengkok ( dorsal )

4. Meniarap (prone)

5. Baringan mengereng (Lateral )

6. Posisi duduk ( fowler)

Baringan telentang dengan 1 bantal (Recumbent)


Pesakit berbaring dengan satu bantal di bawah kepala,Lengan bawah boleh ditinggikan di bantal / diletakkan di sisi pesakit.Kaki lurus dan dipisahkan.Luruskan badan klien dalam keadaan baik.


TUJUAN

Posisi biasa yang digunakan Untuk melakukan pemeriksaan fizikal rehat dan tidur.


Baringan telentang dengan tanpa bantal (Supine)


Pesakit berbaring tanpa kepala,tangan diletakkan di sisi pesakit.Kaki lurus dan dipisahkan.Luruskan badan klien dalam keadaan baik.


TUJUAN

Posisi ini biasa yang digunakan kecederaan tulang belakang .Baringan telentang dengan 1 bantal dengan kedua-dua lutut membengkok ( dorsal )


Pesakit berbaring dengan satu bantal di bawah kepala. Tangan diletakkan di sisi pesakit Kedua-dua lutut di bengkokkan dan terbuka.


TUJUAN

Posisi biasa yang digunakan Untuk melakukan pemeriksaan kemaluan wanita,bersalin dan melakukan cucian di bahagian kemaluan ( perineum )
Meniarap (prone)


Pesakit berbaring di dada.Kepala berpusing ke satu sisi dengan satu pipi di atas bantal.


TUJUAN


Untuk menjalankan operasi, luka bakar di bahagian belakang melakukan pemeriksaan rektum dan tidur
Baringan mengereng (Lateral )


Pesakit berada di sebelah kiri atau kana (berbaring di satu sisi badan) membengkokkan pinggul dan lutut atas. Letakkan kaki ini di hadapan badan.Tangan yang di bawah di luruskan Tangan yang di atad di bengkokkan ke atas.


TUJUAN


Untuk memberi suntikan, pemeriksaan rektum dan ubat. (Hanya sebelah kiri sahaja)
Posisi duduk ( fowler)


Posisi ini digunakan untuk memberi makan pesakit di tempat tidur, perawatan tertentu, keselesaan pesakit ketika menonton televisyen dan pesakit yang mengalami masalah bernafas. Kedudukan ini meningkatkan tekanan pada punggung dan meningkatkan risiko kerosakan kulit dan ulser tekanan.

Letakkan kepala tempat tidur pada 30º untuk semi Fowler, 45º hingga 60º untuk Fowler's dan 90º untuk duduk ( Hight fowler’s)


TUJUAN


Untuk melegakan pernafasan, makan , menontonton berehat dan juga mengelakkan trombosis melegakan ketegangan pada perut, punggung dan paha.
1,143 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page